8 Martie – La mulți ani! Dar cui?

Ziua Mamei versus Ziua Internațională a Femeii – o dezbatere pe care am tot auzit-o zilele acestea. Oare ce sărbătorim pe 8 martie? Oare ce îmi doresc să transmit fiicelor mele că se sărbătorește pe 8 martie?

Ziua Internațională a Femeii

Conform Wikipedia, pe 8 Martie celebrăm Ziua Internațională a femeii pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care din păcate își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii.

A fost adoptată ca sărbătoare internațională (și chiar zi ilberă în unele state) începând cu anul 1975. Totuși, pentru prima dată, Ziua Internațională a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie 1909, printr-o declarație a Partidului Socialist din America.

Astfel, profităm de Ziua Internațională a Femeii pentru a aduce în atenția tuturor reușitele femeilor dar și greutățile sociale încă valabile, cu scopul de a diminua sexismul și de a promova feminitatea.

Ziua Mamei în România și Bulgaria

În continuare sunt multe persoane în România care urează La mulți ani numai mamelor în data de 8 martie. Asta pentru că în România și Bulgaria s-a păstrat obiceiul de a face daruri mamelor, bunicilor, educatoarelor și învățătoarelor. Înțeleg că pentru comuniști femeia nu era importantă decât pentru a naște copii, aducându-și astfel aportul la bunăstarea tarii. Pentru comuniști, nu erau importante femeile decât după ce deveneau mame și dacă dădeau naștere cât mai multor copii. Nu țineau cont de drepturile femeilor și au ajuns până acolo unde interziceau contracepția și avorturile.

Până la urmă, mamele și bunicile noastre chiar merită să fie sărbătorite pentru tot ce au trăit și suportat în vremurile acelea. Chiar merită o zi a lor. Nu văd de ce să nu alegem fiecare femeia pe care vrem sa o celebrăm pe 8 Martie. Fie că e mamă, soră, fiică, fiecare dintre noi poate alege cui să îi ureze.

Din partea mea, La mulți ani tuturor femeilor, fetelor și mamelor! La mulți ani super eroinelor și prințeselor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *