Pofte de bebeluș

Sau cum a mâncat Di merdenele o singură dată în viață

Ce să nu îi dai bebelușului să mănânce și ce faci în situații de urgență?

Sunt convinsă că fiecare mamă are grijă de copilul ei și nu i-ar face rău intenționat. Există totuși momente când ceva se întâmplă și trebuie să apelăm la specialiștii în situații de urgență pentru ajutor deoarece ceasul rău, pisica neagră, karma sau pur si simplu neatenția și-au făcut simțită prezența. Cum ziceam aici, toți greșim.

Prima întâlnire cu salvatorii a fost când Di avea puțin peste 7 luni. Era o zi absolut normală și soacra mea mi-a adus merdenele. De-li-cios!

Di era la începutul diversificării și toate rudele noastre aveau grijă să îmi repete sistematic „copilul nu trebuie hrănit după cărți ci trebuie să îi dai să guste orice” și preferata mea „Nu vezi că se uită în gura ta și îi este poftă? Trebuie să guste”.

Și i-am dat orice. I-am rupt puțin din foietajul merdenelei – cam cât o unghie mică de bebe. Micuța a molfăit (ar fi prea mult zis „mâncat”) și părea încântată de noul gust așa că eu, ca o mamă bună care nu vrea să își priveze copilul de marea bucurie a vieții – merdenelele, i-am mai dat o bucățică.

Și bebelușa s-a înecat. Bănuiesc (acum, că atunci nu mai știam nici cum mă cheamă) că acea bucățică a rămas blocată pe gâtul lui Di și de aici tendința de a regurgita.

Ce am văzut atunci: copilul meu se învinețise și nu putea respira. Eu am început să plâng. Soțul a luat copilul și l-a întors cu capul în jos ca și măsură de prim ajutor (puteti vedea aici cum se procedează). Copilul horcăia și căpătase o culoare ușor străvezie. Pe scurt – mintea mea o ia razna în situații de urgență dar am noroc cu soțul că încearcă să pară stăpân pe situație.

În situații de urgență, sunăm la 112

Primele informații care ți se cer sunt urgența și vârsta persoanei. Și ți se cere sa rămâi calm. Ți face apoi legătură cu ambulanța și ți se prezintă câteva manevre de prim ajutor. Ți se cer mai multe detalii despre starea generală a persoanei care are nevoie de ajutor. Și ți se cere sa rămâi calm. Nu rămâi calm și plângi pentru că te gândești că ai stricat copilul. Cel puțin atât am putut eu când am văzut copilul colorat horcăind cu capul în jos. Nu reactionez bine in situatii de urgenta.

După câteva minute vin salvatorii. 2 pompieri SMURD intră și vor să vadă pacientul. Copilul între timp își revenise dar respira ceva mai greu și tușea ușor – semn că își iritase puțin gâtul.

„Of, micuțo. Văd că ești mai bine. Cu ce ai reușit să te îneci tu, bebelușule drăguț? Cu lăptic?”

Răspund timidă printre suspine: „Nu. Cu merdenea.”

Toată lumea a râs. Mi-au explicat ei cum e cu mâncarea la bebeluși și cu merdenelele și ne-am relaxat. Mi-au povestit despre ce să nu îi dai bebelușului să mănânce în primul rând.

Mi-au explicat încă o dată că cel mai important e să rămâi calm și să acorzi primul ajutor copilului pentru că uneori ei ajung prea târziu.

Să rămână ei calmi. Eu plâng și sufăr pentru copilul meu și nu îi mai dau merdenele.

Un răspuns la „Pofte de bebeluș”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *